Choć ostatnimi czasy publikowanych jest coraz więcej raportów dotyczących powszechnego występowania niedoborów witaminy D, zwłaszcza wśród ludzi zamieszkujących umiarkowane oraz podbiegunowe szerokości geograficzne (na obu półkulach), to suplementy, które ją zawierają zawierały również magnez i wapń. Taka kompozycja sprawia, że nie tylko ta wyjątkowa witamina, ale również te dwa podstawowe dla zdrowia mikro- elemnety stają się łatwo przyswajalne dla organizmu. Mimo to niewiele jest suplementów
diety, które spełniałyby ten warunek. Głównym źródłem witaminy D w organizmie człowieka jest skóra,
produkująca ją pod wpływem promieniowania słonecznego. Żywnością
najbogatszą w tą witaminę są tłuszcze ryb morskich, przede wszystkim
tran, czyli tłuszcz z wątroby dorsza atlantyckiego, a także wątróbka,
żółtko jaj, mleko i jego przetwory.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz