Dowiedziono, że miąższ z liści aloesu zawiera około 140
biologicznie czynnych składników. Są wśród nich:
- aminokwasy – większość aminokwasów endogennych i egzogennych, czyli
tych, których nasz organizm sam nie jest w stanie wytworzyć należą do
nich między innymi lizyna, leucyna, walina, fenyloalanina, treonina.
- enzymy – celulaza, lipaza, amylaza i inne.
- witaminy – miąższ aloesowy zawiera kompleks witamin z
grupy B włącznie ze śladowymi ilościami witaminy B12, kwas foliowy,
witamina A, kwas askorbinowy, cholina i wszystkie inne , które są
rozpuszczalne w wodzie.
- substancje mineralnei wapnia, potasu,
magnezu, cynku, fosforu, sodu,
żelaza, manganu, chromu, miedzi oraz germanu. Nie sposób nie wspomnieć o tym, że miąższ z aloesu
zawiera wiele rzadkich lecz niezwykle cennych dla ludzkiego organizmu
związków. Należą do nich między innymi:
- biostymulatory – substancje pełniące rolę katalizatorów gdyż
przyśpieszają procesy regeneracji również metabolizmu.
- cukry – jednocukry czyli monosacharydy, do których należą glukoza oraz
fruktoza oraz wielocukry a zatem polisacharydy – polimannozy,
glukomannozy , a także niezwykle duża ilość mukopolisacharydów.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz