Ostatnio znowu popularne hasło ryby mają głos. Gotowane ryby na parze, zachowują aromat, smak i nie wysychają. Wyśmienicie smakują również duszone np. z warzywami albo pieczone na grillu lub w folii. W celu polepszenia smaku rybiego mięsa, można przyprawić je ziołami i serwować z różnymi sosami bądź też masłem. Najwięcej kalorii zawierają ryby morskie - łosoś, sardynki, węgorz, śledzie czy tuńczyk, mniej: mintaj, panga, sola, dorsz, Kupując rybę, należy zwrócić uwagę na zapach - intensywny, rybi znaczy, że ryba nie jest
pierwszej świeżości. Co więcej skrzela powinny mieć ciemnoróżowe zabarwienie, zaś mięso być sprężyste. Rybi zapach najłatwiej jest usunąć za pomocą soku z cytryny. Kwasy tłuszczowe wpływają na odporność organizmu, działają przeciwzapalnie, odpowiadają za właściwe funkcjonowanie systemu nerwowego oraz pracę mózgu.
W tłustych rybach występują witaminy A i D, zaś mięso chudych ryb obfituje w witaminy z grupy B.
Nie można też zapomnieć o tym, że ryby stanowią bogate źródło wysokowartościowego białka
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz